Badkamer verbouwing – deel 1:

Geschreven door Gastblogger Lindy Aten

Een goede middag! Mijn liefste vriendinnetje is (met pijn in mijn hart) net verhuisd van Amsterdam naar het prachtige Hilversum.  Ze kochten daar een prachtige woning (visgraat vloer – zwijmel, prachtige glas in lood ramen, en ga zo maar door). Het mooie van dit huis was dat ze er zo in konden. Wat betreft een grote verbouwing hoefde het niet te komen, maar ze pakken wel de badkamer aan. Aangezien jullie weten dat ik GEK op badkamers ben heeft Lindy (@lindyaten) voor ons het hele proces beschreven. Zoals waar je aan moet denken als je hem helemaal om wilt gooien, welke tegels kies je, hoe kom je tot een ontwerp – en ga zo maar door. Hier lees je deel 1 van de badkamer make-over!

Huidige badkamer en proces naar nieuw ontwerp
Een prachtig huis kochten mijn vriend en ik (Lindy) in Hilversum. Tijdens de verhuizing hebben wij amper iets hoeven doen aan het huis, zelfs de muren schilderen was niet nodig. De vorige eigenaren hebben het huis zo goed onderhouden en alles vlak voor de verkoop nog geperfectioneerd.

Er was alleen een ding dat we wel goed wilden aanpakken, namelijk de badkamer. Dit zou ons “grote” project worden aan het huis, maar dan wel na de verhuizing zodat we rustig we tijd zouden hebben om een aannemer te vinden (wat lastig is tegenwoordig – komt snel een blog over online) en alle materialen bij elkaar te sprokkelen. Deze keuze konden wij makkelijk maken omdat we een tweede kleine badkamer op zolder hebben, dus tijdens de verbouwing kunnen wij gewoon in huis blijven douchen.

Laten we bij het begin beginnen. Hierboven een foto van de badkamer zoals deze was (en momenteel nog is) toen wij ons huis kochten. De badkamer was zo ongeveer het enige aan het huis waar de vorige bewoners “niet aan toegekomen waren”. Dat betekent dat de badkamer ook zo was toen zij het huis kochten, 24 jaar geleden. Heel eerlijk, de badkamer is nog steeds netjes en schoon, dus ik begrijp waarom dit niet urgent voor hun was om aan te pakken. Maar als jong stel vonden wij het toch wat ouderwets allemaal. Dus daar moest wat aan gebeuren!

De 5 dingen die ons het meest tegen staan:

  • Douchegordijn en de lijn waar deze aan hangt (beetje amateuristisch niet?)
  • Bejaarden toilet (zo’n hoge, niet zwevende)
  • Een tweede deur naar de master bedroom (verstopt achter de deur die je ziet op de foto)
  • Oude tegels en wat ons betreft geen mooie tegels
  • Spiegelt hangt veel te hoog (ik kan mezelf niet fatsoenlijk opmaken daar)

Genoeg te doen dus! Wij besloten dit project professioneel aan te pakken en op zoek te gaan naar een architect die ons kon helpen, zowel voor de sfeer en inrichting van de badkamer, als de tekeningen voor de aannemer. Dit was voordat Michelle startte met haar interieuradvies, dus we konden helaas nog geen gebruik maken van haar diensten.

 

Op zoek naar een architect
De zoektocht naar een architect ging eigenlijk vrij soepel. We gebruikten https://www.werkspot.nl/ en hebben daar een advertentie op gezet met informatie over het project. Wij kregen best veel reacties en we kozen uiteindelijk een architect waarvan wij het meest onder de indruk waren. Dit kwam voornamelijk door haar stijl die ons aansprak en de scherpe prijs.

 

Het traject met de architect
Het was heel fijn dat de architect die wij hadden gekozen snel aan de slag kon gaan voor ons. Wij hadden al in de voorgaande weken inspiratie bij elkaar verzameld op Pinterest, dus wij waren goed voorbereid voor ons kennismakingsgesprek.

 

Ons moodboard:

Hieronder de stappen die we met de architect hebben doorlopen:

  1. Architect op bezoek bij ons thuis: kennismaking, bekijken van de badkamer en alles opmeten.
  2. Normaliter zouden wij allebei een moodboard hebben gemaakt als stap 2, maar wij hadden al een moodboard samen gemaakt op Pinterest die we zo met de architect konden delen – zie hierboven. Geen smaken-verschillen-drama voor ons dus!
  3. Creatie moodboard door architect (normaliter doet ze dit omdat meerdere moodboards samengevoegd zullen worden tot een stijl, in ons geval was dit niet per se nodig geweest) en verschillende indelingen van de nieuwe badkamer, we kregen 3 opties.
  4. Wij kozen voor 1 optie qua indeling, gaven wat feedback op de eerste ideeën qua stijl en de architect heeft daarna alles verder uitgewerkt. We kozen overigens voor de optie waarbij we het sanitair op dezelfde plekken houden. Dit was wat ons betreft de beste opstelling en de kosten voor de aannemer zullen hierdoor minder zijn. Het verplaatsen van de leidingen is namelijk extra werk, dus daar willen ze voor betaald worden.

 

Uiteindelijk hebben wij een mooi document van de architect gekregen met alle bouwkundige tekeningen voor de aannemer en tekeningen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. Wij waren niet 100% zeker over de zwarte kranen en douche die in de tekeningen waren verwerkt, dus we hebben wat verschillende opties gekregen. Dit geldt ook voor de verfkleuren op de muren.

De definitieve tekeningen:

Wij hebben besloten wel voor de zwarte kranen en douche te gaan, de verfkleur(en) voor op de muur weten we nog niet en het wastafelkastje willen we toch iets anders, namelijk met hout.
Zoiets als dit, maar dan kleiner:

Ook de vloertegels zullen wat anders gaan worden, omdat we het iets teveel hexagon (zeshoek tegel) vinden. Maar daarover later meer 😉

Dit is namelijk nog maar het begin van het project. Daarom zal er snel een deel 2 op dit artikel volgen met meer insights in de zoektocht naar een aannemer, het sanitair en de tegels. Ook zullen wij zorgen dat jullie de verbouwing kunnen volgen. Deze zal begin mei van start gaan, yay!

 

Follow:
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *