Bij deze beschrijf ik in een notendop hoe wij het huis gevonden hebben en hoe het er nu uitziet.

Zoals jullie weten hebben wij een pittige verbouwing erop zitten.
We wilde graag een huis met een tuin in Amsterdam Oud-West, vlak bij het vondelpark.
Aangezien we funda al jaren in de gaten houden (halleluja binnenkijkers) wisten we wel dat dit geen gemakkelijke opgave zou worden. Vandaar dat we vielen voor een huis met enige potentie. De woning was ‘prima’, op 5 minuten afstand van het vondelpark, en nagelegen alle winkels. In de tuin was het een oase van rust en zodra je de deur achter je dichttrok, liet je Amsterdam voor wat het was. Ik vind het heerlijk om in de stad te wonen, maar met een hele drukke baan in de tijdschriften wilde ik  eenmaal thuis gewoon rust. Mijn vorige huis zat op 1 hoog en keek uit op een drukke kinkerstraat. Dat was in die tijd altijd erg leuk, echter had ik altijd het idee dat ik de deur uit moest. Dat kwam voor mij omdat je de hele tijd uitkijkt op mensen en druk verkeer.

Het kopen van een huis was voor mij niet zo moeilijk. We hebben in totaal 3 huizen samen bekeken en 2 keer een bod uitgebracht. Bij het eerste bod hebben we 61.000 euro overboden, bij het tweede huis 15.000 euro. De 61.000 bleek niet voldoende, maar de 15.000 wel. Je zal het altijd zien. We hadden daarom een mooi budget over voor een verbouwing. Namelijk 60.000. We dachten dat we hier ruim voldoende mee hadden. Dat hebben we geweten. In een andere blog zal ik eens schrijven over hoeveel we uiteindelijk uitgegeven hebben aan de verbouwing.

We woonde toen een paar maandjes in het huurhuis van mijn vriend in de Baarsjes. Voor mij geen ideale/fijne buurt. Ik miste mijn oude buurt ontzettend en daarom kon ik niet wachten tot de we sleutel kregen van ons nieuwe appartement. Het is eigenlijk best wel gek, want de Baarsjes ligt heel dichtbij Oud-West, maar toch voelde ik me er niet prettig. We hadden met het kopen van ons nieuwe huis tezamen 3 appartementen. 2 in Oud-West en 1 in de Baarsjes. Aangezien de baarsjes huur was hebben we die opgezegd. Wat was ik blij dat we daar niet meer zouden wonen! We konden Augustus 2018 ons huis betrekken. Dit hebben we dan ook gedaan. We zijn als een gek de eerste dag gaan verven, wat echt onzin was aangezien alles uiteindelijk met de verbouwing opnieuw zou moeten. In Augustus ben ik ook begonnen met het zoeken naar een Aannemer. Die zoektocht viel mij heel erg tegen.  We hebben echt de gekste offertes en types voorbij zien komen. Echt niet normaal. Je zit dan ook echt in een behoorlijke rollercoaster want we wilde gewoon heel graag beginnen. De Aannemers weten alleen ook dat de woningmarkt krap is en willen daarom veel meer voor een verbouwing. Zodanig hoog dat we zelfs weleens dachten dat ze de opdracht van ons gewoon niet wilde hebben. In een andere blog zal ik uitgebreider ingaan op de zoektocht naar een aannemer, want er zijn een aantal dingen die helpen en waar je echt goed op moet letten. Uiteindelijk hebben we onze aannemer gevonden via iemand die ook in ons puppy cursus klasje zat. We hebben een poolse dame aangenomen en zijn allebei gek op haar geworden. We hebben echt wel wat tegenslagen gehad, maar uiteindelijk nu het af is kijken we heel positief terug op deze samenwerking.

We hadden daarna tekeningen nodig van een architect. Ik heb erg lang getwijfeld om het zelf te doen, echter het maken van bouwtekeningen, constructieberekeningen gaat mij een stap te ver. Hier hebben we wel een grove fout gemaakt. Architecten zijn ook niet goedkoop, maar we zijn uiteindelijk in zee gegaan met een ‘ online’ architect. Dit heeft ons echt zoveel ‘ gedoe’ gegeven dat ik dit bij een volgende keer nooit meer zou doen. Je kunt echt beter wat meer geld uitgeven en gewoon goed advies ontvangen. Hier zijn we onder andere met onze vloer ook achter gekomen. Tenslotte heb je nog twee andere onderdelen die belangrijk zijn. Namelijk de gemeente (hebben we ook wat afspraken mee gehad) en de goedkeuring van de VVE. Bij het kopen zei de makelaar dat dit geen probleem zou zijn, maar ik zou het wel altijd goed checken voordat je het huis koopt.

Dit proces heeft een paar maanden mogen duren, want de eerste bouwvakker heeft 19 November 2018 voor het eerst een hamer in ons huis gezet. Ze zouden 3 maanden bezig zijn, maar dat heeft wel een stuk langer mogen duren. Het idee was simpel. We wilde onze bestaande keuken 1,5 meter verder de tuin in en daarna de boek rechttrekken. Dit plan was vergunningsvrij (een vergunning voor meer krijg je bijna niet meer in Amsterdam) en we hielden daarmee een hoop tuin over. Verder stond er een gigantisch tuinhuis (werd gebruikt als kantoor) die we eruit zouden halen voor een veel kleinere variant. Het huis was best wel donker, dus belangrijk voor mij was de creatie van veel licht. Bij andere projecten maak ik ook gebruik van donkere kleuren, maar in mijn eigen huis hou ik echt van een oase van licht. De rechte uitbouw zou worden afgemaakt met een pui. Het kiezen van een juiste pui had echt wat voeten in de aarde. Welk materiaal wil je? Hoe wil je dat die eruit ziet? Hoe hoog moet hij zijn? Isolatie + ventilatie etc. etc. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een zwarte aluminium pui die absoluut de show steelt als je nu bij ons hier in huis staat. Ik heb hem helemaal uitgetekend en hij is precies op die manier voor ons gemaakt.  De keuze voor aluminium was vrij gemakkelijk aangezien het wel een hele mooie ‘ staallook’ geeft, maar veel beter te isoleren valt. Daarnaast vielen de kosten hiervoor ook veel lager.

Daarna moet je keuzes maken over de vloer. Dit hebben we geweten! Zoals veel van jullie weten is dit mijn ‘ instort’ moment geweest. Al jaren wil ik al een mooie visgraten eikenhouten vloer. Je hebt tegenwoordig dan de keuze tussen PVC of echt eikenhout. Aangezien de ondervloer van PVC incl. PVC bijna evenveel zou kosten als een eikenhouten vloer, zijn we voor het echte werk gegaan. We hebben twee zaken goed met elkaar vergeleken en hebben daar uiteindelijk de verkeerde keuze gemaakt. Zaak nummer 1 was erg duur, maar had echt een hele fine service. Uiteindelijk waren we bijna 10.000 euro kwijt geweest als we het via hen hadden gedaan. Zaak nummer 2 was een stuk goedkoper (4.000) maar dat hebben we geweten met het leggen. De vloer is echt prachtig nu, maar ze hebben hem opnieuw moeten leggen aangezien de eerste legger er werkelijk een potje van heeft gemaakt. We hebben vooral geleerd dat je echt je gevoel moet volgen bij het aannemen van mensen.

Tijdens de verbouwing hebben we ook nog een aantal keuzes gemaakt. Zo liepen we op een hele gure koude sneeuwachtige februari zondag vanaf het Vondelpark naar huis en zei ik tegen mijn vriend dat het jammer was dat we geen open haard hadden. We keken elkaar aan en waren het er direct over eens dat NU de tijd was om die in te laten bouwen. Verder kocht onze zus een prachtig huis in Arnhem waar ze een hele mooie tv meubel had die uit de muur kon. Die hebben we ook laten maken door de aannemer. Tenslotte heb ik zelf een kast ontworpen die de aannemer ook nog kon meenemen in de verbouwing. Nu kijkende naar die kast ben ik zo ongelofelijk blij dat we deze keuzes gemaakt hebben.

De keuken was ook een mooi verhaal. We zijn 2 keer naar zo’n ‘ keukenwinkel’ gegaan en waren er direct klaar mee. We moesten een budget afgeven, en als we dat niet deden wilde meneer ons niet helpen. Alles draaide om geld. Het stomme is dat wij gewoon een keukenontwerp wilde hebben ( we hadden zelf ook wel wat bedacht) maar dat we aan de hand daarvan wilde weten hoeveel budget we er ongeveer voor vrij zouden moeten maken. Uiteindelijk hebben we een afspraak gemaakt bij de ikea en dat was echt een hele opluchting in vergelijking met hoe het bij de winkels er aan toe ging. We zijn ontzettend goed geholpen, we mochten alles zien, e tekening was zo gemaakt en we hadden binnen 2 uur onze droomkeuken. We vroegen 3x of de prijs wel klopte, want het scherm liet 1500,- euro aan ons zien. Uiteindelijk ben je nog veel meer kwijt aan het monteren, we hebben een  inductie en combioven bijgekozen etc. Maar al met al was dit echt een hele fijne ervaring tov wat we in de keukenwinkels hadden meegemaakt. Ik kan het dan ook niet anders dan aanraden. We hebben echt een hele simpele basis, maar gaan vooral met tegelwerk deze keuken een hele mooie ‘twist’ geven. Een ideale situatie voor mij! Verder was die dus al met al vreselijk budget proof (totaal rond de 4.000).  Het plaatsen was helaas weer een ander verhaal. Daar kon de ikea natuurlijk niks aan doen, maar dat ging niet gemakkelijk. Uiteindelijk is onze keuken maar voor de helft bezorgd. Dit was heel vervelend want we wilde dat weekend terug verhuizen.

 

—> Wordt vervolgd!

 

 

No Images